Επιγραφές - ψηφιακές εκτυπώσεις

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Ανάγκη για πρόσθετα κίνητρα στους υπηρετούντες στις Ειδικές Αστυνομικές Δυνάμεις


Ο βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Ερώτηση με την οποία ζητεί να δοθούν πρόσθετα κίνητρα στους αστυνομικούς που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις.

Την Ερώτησή του αυτή την προσυπογράφουν ακόμη 44 βουλευτές.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα 24 01 2013 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη για πρόσθετα κίνητρα στους υπηρετούντες στις Ειδικές Αστυνομικές Δυνάμεις»

         
Όχι μόνον ιδιαίτερα επίπονο και υπεύθυνο, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο, είναι το έργο των αστυνομικών που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, δηλαδή στις Ειδικές Αστυνομικές Δυνάμεις (ΜΑΤ, ΥΜΕΤ κλπ). Στα πλαίσια της συνεπούς και αποτελεσματικής εκτέλεσης της αποστολής τους, έχουν μεταξύ άλλων την υποχρέωση και το καθήκον να ελέγχουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι, να προστατεύουν περιουσίες αλλά και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, καθώς και να επεμβαίνουν άμεσα σε έκνομες βίαιες εκδηλώσεις και εγκληματικές ενέργειες όπως εξεγέρσεις κρατουμένων φυλακών, ένοπλες ληστείες, ρισκάροντας σχεδόν καθημερινά, όχι μόνον την αρτιμέλειά τους αλλά και την ίδια τη ζωή τους. Κατ’ επανάληψη γίνονται στόχοι κακοποιών και άλλων αντικοινωνικών στοιχείων, απειλούνται, λοιδορούνται, προκαλούνται, την ώρα που οι ίδιοι, οφείλουν να επιδεικνύουν αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, αντοχή, ομαδική δράση στο πλαίσιο των Νόμων και των εντολών που οφείλουν να εκτελέσουν.
          Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι κάτι περισσότερο από προφανείς και καταγράφονται και σε επίσημα στοιχεία: Από την 1/1/2008 μέχρι την 30/04/2012 είχαμε 1514 τραυματισμούς ανδρών των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν νοσηλευτεί επί μακρόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις αγωνιούσες οικογένειές τους. Γι’ αυτό και η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα της εργασίας τους, τους έχει δώσει μηνιαίο επίδομα ¨ειδικών συνθηκών¨ .
Όμως, επειδή τελευταία αυτές οι ¨ειδικές¨ επικίνδυνες συνθήκες, έχουν επιδεινωθεί λόγω και των γνωστών οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων στη χώρα μας, αρκετοί εξ αυτών θέλουν είτε να φύγουν, είτε να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Συνεπώς απαιτείται η καθιέρωση πρόσθετων κινήτρων, όχι μόνον για να μη φύγουν οι ήδη υπηρετούντες με την μεγάλη εμπειρία, αλλά και για να προσελκυσθούν νέοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ λοιπόν ο κ. Υπουργός

1.    Αν προτίθεται να τροποποιήσει το Π.Δ. 100/2003, με πρόβλεψη επιπλέον μορίων για κάθε έτος παραμονής στην ίδια υπηρεσία με τα ίδια καθήκοντα, ώστε εάν κάποιος το επιθυμεί, να μπορεί να μετατίθεται ευκολότερα στον τόπο της επιλογής του.
2.    Αν επίσης προτίθεται να θεσπίσει ότι, σε περίπτωση τραυματισμού και μακράς νοσηλείας, να δίδεται στον αστυνομικό αυτόν η δυνατότητα της άμεσης μετάθεσης.